NAIK BAS PUN BOLEH FAMOUS MACAM ARTIS

Mesti semua orang heran pasepa naik bas ja famous dia dah macam artis kan? Bukan ada p buat show ka apa pun. Dulu, masa tahun 2 kat USIM, Lepas dok kat KKNC , aku kena pundah ke hostel yg dekat sikit dgn USIM. KKDJ namanya. Tinggi. Tepi highway. Angin dia sekali mai menampaq muka tu, nak habaq bagi… Qasa syoq ooi. Tak buleh nak ceqita.

Masa tahun 2, aku dok tingkat 8 (B8-16). Sekali dok 9 orang dgn skod² aku. Aku, Fauzi Azid, Nur Izzuddin, Fahmy Said, Arif Hilmi, Firas Zainul Hisham, Ammar Sukiman, Ajah Freedom, Muhammad Abdul Rahman dan Mutalib (aku la tu) 😁. Rumah secoet ja, tapi kami buleh sumbat 9 orang. Pastu kami kumpoi duit, kami beli rice cooker.. Rice cooker tu ada kat aku ooi, nt kita kira² balik naa. Pastu kami jarang masak. Hahha. Eh lari tajuk😅.

Masa dok KKDJ tu pun aku suka p naik bas. Laki golongan yg pupus bab naik bas ni. Masa tahun 2 ni jugak, kebanyakannya baju uniform yg kmi kena pakai ada nama. Baju koprat, baju no3, pastu pakai baju apa pun, kad matrik gantung atas, kat poket. So, aku assume xdak orang baca. Tapi sebaliknya ooi.

Aku bila naik bas ja, aku tunduk. Pastu satu hari, p kat fakulti, tengah celah² org ramai tu aku lalu, ada org panggil nama aku dari blkg.. Pastu aku pusing, semua buat xtau. Tapi nampak la depa senyum².. Hmm. Misteri kan. Aku xkenai pun depa. So, aku pusing depan, aku buat xtau ja la. Kan aku suka jalan sorg kalu kat kampus. Kalu ada yg perasan laa.

Yg kedua, penah gak sekali aku join program anjuran pusat kebudayaan, ya la aku kan ejen berita usim, so, aku join semua benda. Pastu ada la sorg budak tu nama Husna, dia ada gigi maneh, dia tanya aku nak balik naik apa satgi? Sbb kebetulan, mmg bas dah habeh malam tu.. Aku syak nak gagah balik jalan kaki ja, xpun try la tumpang moto member secara haram nak balik KKDJ. Pastu si Husna tu ajak balik sekali.. Huuuu. Aku pun bangga xtorah. Buleh gak balik. Mula tu, xkenai, pastu aku jumpa Adnin, aku tanya nama budak tu. Hahha, kalau xtau, mau awkward aku balik satgi😅. Pastu aku join program lain pun, org yg akan sebut nama aku dulu…

“Mutalib kan? ”

“Haa, ni sapa nama eyh? Maap la kot xperasan. Tapi mcm penah la tengok muka. Tapi x ingat kat mana, huuu… “

Xpun aku buat ramah ja. Hahha. Pastu kalau ada org tanya kenai ka dak, aku senyum dan geleng ja. Hahha. Tp xpa la, hidup ni kena ramah. Kan? Kerek kerek nak p mana?

Yang ketiga pulak, Mohd Shahril Abdul Karim penah bagitau kata budak kuliah dia minat kat aku. Hahhaa. Aku tanya laa dua tengok aku kat mana? Guess what? Sebab dia nampak aku naik bas p kelas hari². Hahahhaaa. Lawak xlawak budak naik bas macam tu la, naik bas pun ada secret admire😆. Penah sekali Ammar Ismail naik bas p kelas masa tahun 2 jugak, dia kata awek cun² bhai. Haha. Yang lawak, semangat dia pm aku habaq n remind aku untuk ajak dia naik bas lagi next time😂. Lawak la mar.. Aku xleh lupa.. Sorry😅. Dah la tu sikit², nak cerita semua, jadi novel pulak.

So kesimpulannya, kalau naik bas tu, better buat preparation, kadang bas lambat sikit, tapi ang gagah nak tunggu jugak. Dan kadang laju sangat basnya, so, ang kena kejaq kejap. Ni pun salah satu sebab ang famous jugak, ang lari kalut² naik bas dengan peluh bercerau macam org lari pecut 100meter sukan olimpik, pastu naik bas. Nanti budak pompuan dalam bas pakat cop ang. Haaa, famous gak tu.

Jadila tu flashback sikit² zaman mengaji kat USIM dulu. Yang indah kita buat kenangan. Yang buruk² pun jadikan kenangan jugak. Maka cipta la kenangan untuk diri sendiri. Okbai. 👋. Btw, nama nama atas ni semua skod skod aku. Buleh la, tekan nama add friend kot la dah lama berkenan tapi xjumpa kan~~. Tahniah skod, tahniah coursemate, tahniah semua kwn²🤗. Moga terus success naa.

#wellalibmutalibkan #biarhatidantintaberbicara #flashback #zamanbelajar #kkdj #usim #gengbasusim #alibdahkonvo #konvo16usim

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s