ZAMAN SEKARANG SEMUA KENA UPDATE DULU📱. TOLONG KE TAK🙄… HMMM… KEJAP… NAK PIKIR DULU🤔.

Semenjak dunia menganjak ke zaman melenia era 2000 ni, memang tak dapat dinafikan semua benda dah canggih. Dah moden. Ye lah, era ‘two series’ kot. Hahha.

Apa kelas nak pakai lagi kamera filem kodak gambar hitam putih kena pergi cuci kat kedai? Nak amik gambar je kena tembap² mata kat kamera. Zaman 1890 dulu, kamera sebesar gajah. Nak amik gambar je, haaa kau.. usung tong gedabak tu sana sini. Tu bahagian kamera.

Bahagian telekomunikasi pulak, mana ada lagi dah orang main balas balas surat guna posmen. Zaman dulu ye la, guna isyarat asap, guna burung, dan sebagainya. Kalau sekarang pakai asap, rasanya asap tu dah hilang dek hujan. Hahha. Tunggu burung pun bila la nak sampai. Kalau aku jadi burung tu, biar kau mati tunggu surat. Hahha.

Sekarang pakai add wechat je. Xpun safe no contact, semua media sosial dia keluar. Ig la,fb la.. Toing!! Keluar muka setempek. Haaa. Moden kan.

Itu teknologi. Tak hairan la kalau ia berkembang maju. Memang ikot peredaran zaman la kan. So… Tak da masalah pun perkembangan teknologi.

Tapi yang pelik dan hairannya. Pengaruh tu sangat hebat. Sekali dengan pemikiran manusia sekali ‘dia senta’…

” …kejap² nak selfie, nak update kat fb, kat ig…🤗”

“…ok, done tag! 😉..”

Lepastu blah. Okbai🤓.

Zaman sekarang ni jugak, zaman juai ikan (selfish). Dulu ye.. Nak mintak tolong senang. Sanggup bergolok gadai. Sekarang, hidup nafsi nafsi, kau cara kau, aku cara aku. Kita sakit, orang datang tengok, ambil gambar, upload. Nak hulur² time kita terlantar sakit? Kena heart attack tiba²? Eksiden jalan raya tiba² lumpuh? Hello!! Memang taklah. Aku makan pun suap tak masuk mulut. Kau nak aku suapkan ke? Ni (angkat penumbuk). Tapi handphone baru keluar je terus upgrade😑. Self reward katanya.

Tengok?

Macam tu punya cerita pun ada yang dah sanggup buang adik beradik. Kakak sendiri kena potong kaki sebab kencing manis. Semua taknak jaga. Laki kerja kilang, masuk icu 3-4 hari. Kalau nak pindah hospital, ambulance kena bayar lagi. How come?

Kalau tu pun tak boleh brain lagi tak tahu la. Bukan nak suruh pikir banyak. Spend RM100 je setiap bulan dari duit gaji untuk sumbangan takaful. Kebaikannya untuk diri sendiri jugak. At least, bila terlantar sakit, kena heart attack, lumpuh sebab eksiden… Ada jugak komuniti yang baik hati yang dah sedia untuk bantu kita. Kan?

Bersedialah dengan takaful. Takpa, nanti kita cerita macam mana function and role takaful tu eyh.

Ok jom welfie😜.

.

.

#hibah #takaful #ikhlas #lamatakmenulis #warmingup #wefie #update #okbai #komunitibaikhati #komunititakaful #viral #value #term #prefered #takafulikhlas #polisi #sumbangan #rendah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s